WANNEER, MET WIE, WAAR EN WAAROM?
Haag88 bestaat meer dan 30 jaar. Hieronder iets over de geschiedenis, de deelnemers, de doelstelling, de accommodaties, de wedstrijden en resultaten en verder alles wat de moeite van het vertellen waard is.

HOE HET BEGON
Op 31 oktober 1988 vond op de Valkenboskade in Den Haag, ten huize van Rob Andringa de oprichtingsvergadering plaats. Er werd een bestuur gevormd dat bestond uit:Jan van Asten, Rob Andringa, Cisca Schwidder, Judith Leentvaar en Karen Hupkens.

Dit bestuur moest vorm geven aan een vereniging voor mensen met een lichamelijke/zintuiglijke beperking die aan sport willen doen, waar ook valide sporters welkom zijn.

MET WELK AANBOD WERD GESTART?
Dat loog er niet om: tafeltennis, zwemmen, sjoelen, goalball en showdown. De laatste twee sporten zijn speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden, maar ook zienden kunnen meedoen door te spelen met een afgeplakte geblindeerde skibril.

In de loop der jaren werd het aanbod behoorlijk uitgebreid met badminton, rolstoelhockey (zowel in handbewogen rolstoelen als in electrisch)en fitness. Een sportgroep voor mensen met een CVA,Beenamputatie of Obesitas. Voor hen die liever geen sport beoefenden was er vroeger een handwerkgroep en gelegenheid tot kaarten maken.

HOE KREEG DE VERENIGING DE FINANCIEN ROND?
Dank zij vele sponsors, subsidie van de Gemeente Den Haag en de Stichting de Menselijkheid, dank zij collectes en vooral dank zij de vele vrijwilligers is.Haag88 altijd financieel gezond geweest. Nee, we noemen geen namen, maar wel die van Henk van Burg.

man

Hij was de klusjesman en het manusje van alles. Met het ophalen van oud papier, lompen en metalen gaf hij een flinke impuls aan de financiën. De firma Safeline schonk hem zelfs een busje voor het vervoer van de materialen. Terecht werd Henk voor zijn werk met de GoudVink onderscheiden en werd hij lid van verdienste.

En er waren nog meer hulpbronnen. Zo verkocht de handwerkclub zijn creaties en van de opbrengst werd weer sportmateriaal gekocht. Het Nationaal Fonds Sport gehandicapten houdt jaarlijks een collecte en ook de opbrengst van bingo avonden kwam Haag88 ten goede. De firma Safeline sponsorde soms de sportkleding en de familie Barendregt, vader Tom en moeder Joke en de kinderen Benno en Anita zorgden voor vervoer. En last, but not least, werd in 1989 de Stichting Vrienden van Haag88 opgericht met een bestuur bestaande uit:Rob van Soest, Luus Vintges, Paul van Trigt, Jan van Asten en Joop Kolber.
Hun doelstelling was het verkrijgen van gelden en het beheren ervan ten behoeve van de sportvereniging HAAG88.

WAAR KONDEN AL DIE TAKKEN VAN SPORT WORDEN UITGEOEFEND?
Op vele locaties was ruimte beschikbaar waarvoor wij zeer erkentelijk zijn. Zo speelden wij badminton in een gymzaal op de Pachtersdreef, in de Oosterhesselenstraat, aan de Eindstede, op het Cantateplein, op de Beresteinlaan. En daarna in de zaal van SophiaRevalidatie aan de Vrederustlaan. (Tegenwoordig heet dat Basalt.)

Voor tafeltennis en sjoelen konden we terecht in het activiteitencentrum in het Zuiderpark, de Roemer Visscherstraat, de Eindstede, het Newtonplein en de SophiaRevalidatie. In 2000 zijn die afdelingen opgeheven wegens een te gering aantal deelnemers.

Showdown werd beoefend in Parkoers in het Zuiderpark, op het Newtonplein en doen we nu in het wijk- en dienstencentrum aan de Eekhoornrade.

Er werd aanvankelijk gezwommen in de Tholensestraat en later in de Wervel in Rijswijk. Toen de bouw van de Escamphof klaar was zijn we daarheen verhuisd. en later zijn we ook een afdeling gestart in het zwembad van SophiaRevalidatie .

Voor CVA (beweging voor mensen die een CVA hebben doorgemaakt) werd begonnen in de Oosterhesselenstraat, Sporthal Overbosch en omdat dat te ver uit de richting van de meeste leden was gingen ze naar de gymzaal aan de Twickelstraat. Toen die gesloten werd gingen ze terug naar de zaal aan de Oosterhesselenstraat.

Goalball werd gespeeld in de Vuurvogel in de Spionkopstraat , in de Rederijkerstraat ,in de zaal op het Cantateplein en daarna zijn ze verhuisd naar de zaal aan het Kerkenbos in Zoetermeer.

Rolstoelhockey vindt plaats in de Van Zweedenzaal in Rijswijk en sinds 2019 ook in de zaal van de Sportcampus in Zoetermeer. Thuiswedstrijden spelen ze in Sporthal de Schilp in Rijswijk.

Verder organiseerden wij in het verleden ook clubavonden in Parkoers in het Zuiderpark.

FEEST
Haag88 viert ieder lustrum feest. In 1993 werd genoten van een boottocht en een bezoek aan de Zaanse Schans. Bovendien schonk de Stichting vrienden van Haag88 alle sporters een prachtige badhanddoek met opdruk. In 1998 werd het 10-jarig bestaan gevierd met een bezoek aan de Biesbosch en de Beekse Bergen en een diner in restaurant Tivoli.
Voor 121⁄2 jaar Haag88 kwamen alle deelnemers bij elkaar in sportcentrum De Schilp in Rijswijk, zelfs de burgemeester gaf daar acte de présence. Ter gelegenheid van het derde lustrum – 15 jaar – werd een boottocht georganiseerd naar Avi fauna en werd genoten van een heerlijk diner. In 2008 bestond Haag88 20 jaar en dat was een boottocht door het Groene Hart met diner aan boord zeker waard. Het 25jarig bestaan werd gevierd in Madurodam en het 30 jarig bestaan weer met een boottocht in de Biesbosch.

KAMPIOENSCHAPPEN EN TOERNOOIEN
Haag88 speelt niet alleen voor zichzelf maar komt met de sport naar buiten en gaat uitdagingen niet uit de weg.

De showdowners doen mee aan de landelijke competitie van eerst de NIS, later de Nebas en nu bij GSN. In 1990 werden Inge Dix en Frans Nandlal Nederlands kampioen showdown. In 1991 werd deelgenomen aan de Nederlandse kampioenschappen showdown in de Viljoenstraat, in 2000 in de school aan de Beresteinlaan , in 2008 in de accommodatie van de HALO aan de Laan van Poot en in 2013 in wijk- en dienstencentrum Bouwlust. Verder spelen zij om de drie jaar mee in het Zuid-Holland toernooi dat op verschillende locaties wordt georganiseerd. bv. Leiden, Rotterdam en Den Haag. Daar worden wisselende resultaten behaald. Net als in de landelijke competitie. Helma van der Boom was daarbij onze topper.

Ook de goalballteams nemen deel aan de competitie van GSN en daarbij nemen ze ook regelmatig deel aan de Nederlandse kampioenschappen. Ook maakte het deel uit, met de spelers van showdown, van de Twinning Games in Canada in 1990 die een jaar daarna in 1991 in Den Haag werden gehouden. Vorig jaar namen ze deel aan een toernooi in Zweden. In de Competitie van GSN in Nederland werd het topteam in 2018 en 2019 steeds tweede in de hoogste afdeling.

De rolstoelhockeyspelers nemen deel aan de competitie en organiseren jaarlijks een competitiedag. In 2013 en 2016 is het hoogste H-team kampioen van Nederland geworden en in 2015 en 2019 KNHB-bekerwinnaar.

H1 kampioen
Ook is er een paar keer meegedaan aan het officieuze Europese Kampioenschap voor clubteams in Praag .In 2016 werden zij daar 5e en in 2017 zelfs 3e! In 2019 helaas 7e . In 2018 zijn ze voor een toernooi naar Nottwill in Zwitserland geweest en werden daar 5e. In 2020 zouden ze daar weer heen gaan, maar ging het toernooi vanwege de Coronacrisis niet door.

Het hoogst geklasseerde rolstoelhockeyteam heeft in 2020 de RD-mobilitybokaal gewonnen, als prijs van de strijd tussen de Bekerwinnaar en de Nederlands Kampioen  van het seizoen 2018-2019.

Ook wonnen ze de Sportprijs van Den Haag 2019 in de categorie Gehandicapten Sport. Deze bokaal heet officieel de Wouter Duinisveld-bokaal.

Al deze prestaties zijn mede te danken aan onze enthousiaste sporters, maar zeker ook aan al die vrijwilligers  die zo vele jaren hun tijd en energie aan Haag88 hebben gegeven.